Композитний словник. Процеси та явища

Адгезія - явище, коли дві поверхні різнорідних тіл з'єднані разом за рахунок поверхневих сил або інших механізмів зчеплення.

Біоруйнування (біорозкладання) - властивість матеріалів руйнуватися (розкладатися до простих речовин) під дією мікроорганізмів ґрунту, води.

Диспергування (від лат. dispergo - розсіюю, розсипаю) - тонке подрібнення твердих тіл та рідин у навколишньому середовищі, що призводить до утворення дисперсних систем; порошків, суспензій, емульсій. Диспергування рідин у газах (повітря) зазвичай називається розпиленням, а рідинах — емульгуванням.

Екзотермічна реакція – хімічна реакція, що супроводжується виділенням теплової енергії.

Корозія (з лат. сorrosio - роз'їдання) - процес руйнування матеріалу внаслідок хімічного чи фізичного впливу.

Полімеризація - реакція затвердіння полімеру (поліефірної смоли) за допомогою "зшивання" його молекул. 

Постзатвердження - технологічна операція, що виконується після формування конструкції з метою повного завершення процесу полімеризації сполучного компонента. Складається з двох етапів: на першому етапі виріб витримується за кімнатної температури, на другому - за підвищеної. Постзатвердження потрібне для набору склопластиком або штучним каменем максимальної величини фізико-механічних властивостей.

Тиксотропія - тимчасове зниження ефективної в'язкості в'язко-текучої або пластичної системи внаслідок її деформування з відновленням вихідної структури після припинення механічного впливу. Наприклад, розрідження гелів при інтенсивному перемішуванні або струшуванні, з подальшим загусанням після припинення механічного впливу.

Усадка - відносна зміна розмірів зразка або виробу, виміряних до початку реакції полімеризації поліефірної смоли або композитного матеріалу на її основі, та після завершення полімеризації.

Формування - виготовлення виробу зі склопластику на матриці (формі)