Про гелькоути: призначення, нанесення

Гелькоути ("Що таке гелькоут?" - читати) призначені для використання в якості зовнішнього шару виробу з поліефірних смол. Гелькоут зберігає поверхню виробу, створюючи стійкий до механічних і атмосферних факторів старіння шар, також гелькоут захищає виріб від впливу води. Безбарвні гелькоути поглиблюють візерунок та структуру поверхні продукції (наприклад при імітації мармуру, граніту і т.п.), а білі та кольорові гелькоути маскують візерунок ламінату (скловолокна, лиття), надаючи виробу колір та естетичну зовнішність.
Додавання до гелькауту пігментів називають колоруванням. Цей процес вимагає наявності спеціального устаткування. Компанія REMO Group пропонує послуги колорування гелькоута у різні тони міжнародної системи кольорів RAL.

Види та використання гелькоута

Використання цього матеріалу дуже обширне та охоплює різні індустрії, бо як вже було зазначено, гелькоут створює захисний шар, що максимально створює супротив агресивному навколишньому середовищу. Виробники, завдяки такій властивості матеріалу намагаються не економити на гелькоуті.

Гелькоут постійно використовують у виготовлені душових піддонів, водних атракціонів та басейнів. Без цього матеріалу не обходяться у суднобудівній промисловості при створені катерів, човнів та катамаранів. Гелькоут активно використовують у автомобільній промисловості при виробництві бамперів, крил, решіток, накладок і т.д. Гелькоут є необхідним матеріалом у залізничній промисловості при створенні зовнішніх елементів потягів і вагонів. Але використання не обмежується вище зазначеними сферами. Активно використовують гелькоути у хімічній промисловості для створення хімотривких та вогнетривких виробів.


За сферами застосування гелькоути розділяються на:

  1. Вогнетривкі – стримують загоряння.
  2. Хімотривкі – мають супротив агресивним хімічним речовинам.
  3. Санітарні – можуть затримувати розповсюдження бактерій.
  4. Матричні – використовуються для створення матриць.
  5. Під фарбування – максимально підходять під фарбування завдяки своїй рівній поверхні.
  6. Для судобудування – можуть витримувати складні зовнішні умови та вплив води.


Також гелькоути розрізняють за методом нанесення: для пензля або для розпилення