Види скломатеріалів

Армовані склопластики - це композитний матеріал, що складається з полімерної матриці та армуючого матеріалу зі скловолокна. Полімерна матриця, зазвичай, являє собою поліефірну, вінілефірну або епоксидну смолу. Смола є речовиною для волокон структурного ламінату і визначає форму деталі зі склопластику. Армуючі матеріали є основою композитів, що забезпечує певні фізико-механічні властивості готового виробу. Найбільш поширеним типом скловолокна, використовуваним у виробництві склопластику, є «Е»-скло, вироблене з алюмоборосилікатного скла. Для додання виробу діелектричної міцності і хімічних властивостей використовують «E-CR» скло.

Залежно від способу виробництва склопластику багато в чому визначається вибір армуючого матеріалу. Нижче наведені найпоширеніші технології та види армуючих матеріалів.

Скловуалі. Використовуються у внутрішніх і зовнішніх поверхнях композитів для поліпшення хімічної і корозійної стійкості, міцності, зовнішнього вигляду та для зниження прояву структури скломата на гелькоуті.

Скломати. Виробляються з рубаного скловолокна заданої довжини, мають хаотичну структуру і склеєні між собою емульсійним або порошковим сполучником. Застосовуються в контактному методі формування, RTM технології, філаментному намотуванні, листовому склопластику. Скломати бувають різної щільності: 100, 150, 225, 300, 450, 600, 900 г/м².

Емульсійні скломати характеризуються хорошими механічними властивостями і дуже хорошою опірністю атмосферних впливів протягом тривалого часу.

Ламінати, виготовлені з застосуванням порошкового скламату, мають гарну прозорість, гладкість, відмінні механічні властивості і підвищену атмосферну стійкість.

Скломат емульсійний (зовнішній вигляд)

Скломат з безперервних волокон - нетканий мат, вироблений з безперервних волокон, розташованих в кілька шарів випадковим порядком. Застосовується в технологіях закритого формування RTM, пултрузії, лиття під тиском, вакуумній інфузії.


Скломат з безперервних волокон (зовнішній вигляд)

Склотканина - вид армуючого матеріалу, що виробляється шляхом плетіння на ткацьких верстатах з прямого стеклоровінга. Вироблений асортимент тканин більш, ніж великий, має різні напрямки волокон, плетіння, щільності. Застосовується при контактному формуванні, вакуумній інфузії, RTM, RTM-Light, в філаментному намотуванні у вигляді смуг. Дозволяє збільшити вміст скла в ламінаті і отримати більшу міцність.

Мультиаксіальні склотканини складаються з одного або кількох шарів стеклоровінга, орієнтованих в різних напрямках і прошитих поліефірною ниткою. Застосовуються в контактному методі формування, вакуумній інфузії. Забезпечують високі механічні характеристики на розтягнення, вигин, ударостійкість.

Склоровінг являє собою джгут безперервних ниток скловолокна, що має вигляд мотка з рівномірно намотаних пасом волокна, різниться щільністю, кількістю ниток волокон в джгуті, позначається Текс (вага в гр на 1 км). Використовується в процесах пултрузії, намотування, а також для виробництва склотканини і скломата. Має високі механічні властивості і високий модуль пружності.

Види склоровінга:

  • прямий склоровінг, що має паралельні елементарні нитки, застосовується в пултрузії, намотуванні, виробництві склотканини;
  • ассембльований склоровінг (складений) має вигляд джгута з декількома комплексними нитками, застосовується в намотуванні, пултрузії, виробництві композитної арматури;
  • малоскладний (текстурований) склоровінг є джгутом з декількох комплексних ниток;
  • спрей ровінг (багатоскладний) використовується у виробництві склопластику методом напилення.

COMBIFLOW - вид тканини, використовуваної в RTM, RTM-Light, вакуумній інфузіі. Є комбінацією нетканої серцевини з поліпропілену, зшитою між двома або трьома шарами рубаного скловолокна без сполучника, біаксіальної тканини або склотканини. Спеціальна конструкція тканини і високі механічні показники композиту забезпечують оптимальну товщину виробу при невеликій вазі.