Види розділювачів

Для безперебійного і повторюваного виробничого процесу у виробництві композитів необхідне розділове мастило для форм. Для визначення потрібного розділового складу постійної або напівпостійної дії необхідно враховувати ряд факторів таких як: періодичність випуску виробів (серійність), складність геометрії форми, вимога до поверхні виробу (із застосуванням гелькоута або без), виду технології, особливості робочої зони, температура, вологість і т.д. Розділові склади створюють фізичний або хімічний бар'єр, що перешкоджає адгезії.

Основними роздільниками, використовуваними в композитної промисловості можна виділити наступні види:

ПВА - полівініловий спирт. Один з найдієвіших роздільників, має вигляд в'язкої рідини, створює стійку до парів стиролу видиму полімерну плівку, розчинний водою навіть після затвердіння. Використовується на нових формах в поєднанні основними роздільниками, поганій пористій поверхні моделей, матриць і т.д. У нових матрицях використовується, як правило, на перших двох-трьох зніманнях, далі використовуються постійні або напівпостійні роздільники. Нанесення здійснюється пензлем, поролоновою губкою і розпиленням. Виробляється в прозорому вигляді, зеленому та синьому кольорах, не залишає слідів пігментації на матрицях і виробі, це необхідно для кращої візуалізації і його легко помітити на поверхні строго контролюючи покриття. Якісний і перевірений на багатьох виробництвах ПВА роздільник німецької компанії Munch:

Восковий роздільник постійної дії - класичний роздільник, в своєму складі містить синтетичний або карнаубський віск в поєднанні зі спеціальними сполучниками і підсилюючими агентами. Легко наноситься і розполіровується, не залишає плям і розводів, має хорошу стійкість до стирання і забезпечує стабільне знімання. До переваг можна віднести відносно недорогу вартість, хороше прогнозоване знімання, при дотриманні методів нанесення і умов може служити для багаторазових знімань. До недоліків - регулярне нанесення і витрати робочого часу, перехід частини роздільника на відформовану деталь (потрібна додаткова обробка перед фарбуванням або склеюванням).

Напівпостійні роздільники на основі розчинників або води після нанесення тверднуть під впливом температури і атмосферного повітря і утворюють стійку полімерну плівку.

Схема використання складається з наступних етапів

  1. Очищення форми
  2. Нанесення порозаповнювача
  3. Нанесення розділового складу

Очищення форми: для ефективної роботи розділової системи необхідно отримати максимально чисту поверхню форми. Необхідно забезпечити чисту поверхню і видалити (якщо матриця експлуатувалася з іншими видами роздільників) всі види забруднень миючим засобом. Контроль чистоти поверхні необхідно виконувати клейкою стрічкою на декількох ділянках (добре приклеюється).

Нанесення порозаповнювача: після шліфування й полірування на поверхні форми завжди присутні невидимі оку нерівності, шорсткості і мікропори. Для герметизації необхідно використовувати порозаповнювач, що забезпечує вирівнювання і герметизацію поверхні. Кількість нанесених шарів залежить від поверхні форми і технології виробництва (склопластик, лиття): від 2 до 6 шарів з проміжками для сушки. Після застосування останнього шару необхідно забезпечити повне висихання 30-45 хвилин перед нанесенням розділового складу.

Нанесення розділового складу: роздільник наноситься на поверхню форми тонким шаром прямими рівними рухами, змочена в роздільник ганчірка не повинна бути занадто просоченою, з неї не повинно капати. Після випаровування розчинників надлишки необхідно видалити чистою безворсовою тканиною (детально див інструкцію до застосування). Важливо забезпечити повне висихання і затвердіння протягом 15-30 хвилин. Кількість нанесених шарів: 3-6. По закінченні 30-50 хвилин матрицю можна експлуатувати.

Розділовий склад можна наносити розпиленням, забезпечивши чистоту і сухість повітря, потік повинен бути відрегульований так, щоб був аерозольний пил.

Контроль нанесення роздільника слід провести в декількох місцях липкою стрічкою (не повинна прилипати).

Завжди контролюйте знімання, в разі ускладнень необхідно оновити шар роздільника.

Не залишайте матеріали відкритими - під впливом повітря може відбутися полімеризація. Ніколи не лийте не використаний роздільник назад в каністру та нічим його не розводьте.